8 tipů k bezpečnému cestování se psem v batohu

Pokud se pravidelně vydáváte s Vaším čtyřnohým mazlíčkem na výlety, můžete od svých cest čekat nejenom fascinující a nevšední zážitky, ale také pořádnou dávku výzev. Pokud si chcete cestování s Vaším psem ulehčit, pořízení batohu pro psa nebo psí tašky je skvělým řešením. Nemusíte se obávat dlouhé túry v obtížném terénu, ani procházky na letním rozpáleném a tvrdém povrchu ve městě. S našimi 8 tipy pro snadné a bezpečné cestování se psem v batohu můžete vyrazit téměř hned.

  1. Výběr správného batohu

Klíčovým krokem ke správnému nošení psa je výběr vhodného batohu, který musí být především pohodlný. Je také důležité zohledňovat velikost a hmotnost Vašeho mazlíčka, a také jeho potřeby. Pořiďte batoh, který je navržený pro konkrétní typ pejska a který disponuje dostatečnou nosností. Chovatelské potřeby nabízí psí batohy či tašky několika váhových kategorií, seženete batoh na psa vážícího od 5 kg, ale i pro větší mazlíky. Velmi oblíbený Alley batoh pro psa poskytne pohodlí pejskům s váhou až do 10 kg. 

84-8

  1. Pozvolné zvykání si psa na batoh

Ještě než se vydáte na cesty, dopřejte svému miláčkovi dostatečný čas na seznámení se s batohem. Nechejte pejska batoh pořádně prozkoumat a očichat. Po čase se nebojte vyzkoušet nošení, ze začátku na kratší dobu, postupně čas prodlužujte. Po nošení můžete pejska odměnit pamlskem za dobře odvedenou práci.

  1. Kontrola bezpečnostních prvků

Ujistěte se, že je Váš batoh na psa vybavený karabinami či popruhy, které můžete připnout na obojek nebo postroj pro psa. Tyto bezpečnostní prvky zajistí spolehlivé nošení psa v batohu, mohou také zabránit vypadnutí nebo útěku pejska.

  1. Nastavení správné polohy

Správnou polohou zajistíte pohodlné nošení jak pro Vašeho pejska, tak pro Vaše ramena a záda. Kvůli svému zdraví volte batoh na psy s nastavitelnými popruhy, díky kterým zvolíte ideální polohu s ohledem na Vaši postavu. Zároveň pomocí popruhů zajistíte rovnoměrné rozložení hmotnosti pejska, kterého nesete na zádech. Samozřejmostí by měl být výběr batohu, který splňuje optimální ergonomický design a polstrování. 

6153-17

  1. Dodržování přestávek

Pokud cestujete s Vaším psem v batohu, nezapomínejte na pravidelné přestávky. Je důležité, aby se pejsek pravidelně protáhl, proběhl nebo se napil. Zároveň taková pauza může poskytnout čas ke kontrole pohodlí a bezpečnosti vašeho čtyřnohého přítele.

  1. Hydratace a tepelný komfort

Před každým výletem sledujte teplotu vzduchu a jiné povětrnostní podmínky. Pokud cestujete v parném létě, zajistěte svému mazlíčkovi stín. Obzvláště důležité je však opatření vody k pití. Proto doporučujeme sebou na výlet vzít cestovní láhev na vodu, která lze snadno připnout k batohu, spolu s cestovní miskou. V chladném počasí doporučujeme zvážit použití hřejivého oblečku pro psa nebo deky.

879-16

  1. Pozorování chování a potřeb Vašeho psa

Nezapomínejte sledovat, jak se pes během nošení na zádech chová. Pokud vykazuje známky stresu, úzkosti nebo jiného diskomfortu, je na místě zvážit přestávku nebo změnit plán výletu. 

  1. Pravidelná kontrola batohu

Stav batohu nebo tašky pro psy kontrolujte jak během samotného cestování, tak po návratu domů. Pravidelně se ujišťujte, že batoh pro psa nevykazuje žádné známky poškození nebo opotřebení, a všechny jeho popruhy, karabiny nebo přezky jsou funkční, bezpečné a připravené na další dobrodružný výlet.

78-34

Cestování se psem v batohu na zádech je velmi praktické jak pro Vás, tak i Vašeho psího společníka. Díky našim 8 tipům pro bezpečné a pohodlné cestování můžete zažívat mnohá zábavná dobrodružství, aniž byste se museli strachovat o pohodlí nebo bezpečnost pejska.

Ještě jeden tip pro Vás: batoh pro psa je vhodné využít i během cestování v autě jako autosedačku za snadného použití bezpečnostního pásu.

Pravidla pro bezpečné cestování v autě s pejsky se dozvíte zde.