Cestování se psem do zahraničí: Praktické tipy a informace

Chystáte se se svým psím parťákem na cestu do zahraničí? Víte, na co byste se měli při cestování s pejskem připravit a na co nezapomenout? V dnešním článku se podíváme na všechny důležité informace a tipy, které Vám pomohou připravit se na společné dobrodružství!

Příprava před cestou: očkování, pasy a další formality

Před cestou se ujistěte, že máte v pořádku všechny potřebné formality. Jednou z nejdůležitějších náležitostí je očkování. Zkontrolujte, jaké očkování pro psa je pro vstup do cílové destinace vyžadováno a jakou musí mít platnost. Dalším požadavkem, který řada zemí vyžaduje, je pas pro psa.

cestovani-do-zahranici-se-psem

Zde je přehled 10 nejoblíbenějších zemí, kde se bez psího pasu neobejdete.

  1. Německo
  2. Rakousko
  3. Francie
  4. Itálie
  5. Španělsko
  6. Nizozemsko
  7. Belgie
  8. Polsko
  9. Chorvatsko
  10. Maďarsko

Výběr vhodné dopravy: letadlo, auto, vlak

Každý dopravní prostředek má svá specifika. Pokud plánujete cestovat letadlem, informujte se u dané letecké společnosti o podmínkách a požadavcích pro přepravu Vašeho psa. V případě cestování autem doporučujeme pořídit přepravku pro psa, která Vašemu pejskovi zajistí bezpečí a pohodlí. Přepravku vybírejte dostatečně velkou, aby měl pejsek dostatek prostoru. Pokud se rozhodnete pro vlak, stejně jako v případě letadla, je potřeba si zjistit, zda je přeprava psa povolena a jaká jsou případná omezení. U některých vlakových dopravců se můžete setkat s příplatkem.

U leteckých společností se můžete nejčastěji setkat s těmito podmínkami:

  1. Velikost a váha přepravky: Většina leteckých společností má omezení pro velikost a váhu přepravky, ve které je pes umístěn během letu. Je důležité se seznámit s konkrétními požadavky letecké společnosti, abyste se ujistili, že Vaše přepravka pro psa splňuje stanovené parametry.
  2. Zdravotní certifikát: Některé letecké společnosti vyžadují aktuální zdravotní certifikát od veterináře, který potvrzuje, že je pes zdravý a let zvládne. Obvykle je třeba, aby byl certifikát vydán v určitém časovém rozmezí před datem odletu.
  3. Očkování a parazitní prevence: Mnoho leteckých společností vyžaduje, aby byl pes očkovaný proti některým onemocněním, jako je například vzteklina, a aby měl aktuální preventivní ošetření proti parazitům.
  4. Rezervace a poplatky: V některých případech může být nutné rezervovat místo pro Vašeho psa dopředu a zaplatit dodatečný poplatek za přepravu. Různé letecké společnosti mají odlišné postupy a poplatky, proto je důležité se předem informovat, abyste se vyhnuli případným dalším poplatkům přímo na letišti.

cestovani-se-psem-v-letadle

Zdravotní aspekty: zdravotní prohlídka, prevence parazitů

Před cestou doporučujeme navštívit veterináře, aby Vašeho pejska zkontroloval a měli jste jistotu, že je v dobré zdravotní kondici a cestu za hranice v pořádku zvládne. Zároveň se s veterinářem poraďte o nutnosti očkování a přípravcích proti parazitům, které by mohly být potřeba. Stejně tak v případě, že daná země vyžaduje pas pro psa, je potřeba, aby Vám jej veterinář vystavil.

Pet-friendly ubytování

Při plánování ubytování se ujistěte, že vybíráte takové, které je přátelské ke psům. Mnoho hotelů nabízí speciální služby a další vybavení, aby se Váš pejsek cítil co nejpohodlněji. Zkontrolujte si také, zda dané ubytování nemá omezení pro velikost nebo počet povolených psů, abyste předešli případným komplikacím.

Cizí země, nová pravidla: místní zákony a regulace ohledně psů

Před cestou do cizí země se seznamte s místními zákony a regulacemi týkajícími se psů. Zjistěte, zda je v dané zemi povinné mít psa na vodítku nebo nosit ochranný náhubek. Informujte se také o povinnosti čipování psa a případné registraci v místním systému.

Bezpečnost a pohodlí na cestách: přepravky, bezpečnostní pásy, pamlsky a hračky

Během cesty je důležité zajistit bezpečnost a pohodlí pro Vašeho psa. Investujte do kvalitní přepravky, která je bezpečná a pohodlná na delší cesty. Při cestování autem používejte bezpečnostní pásy pro psa. Také mějte na paměti dostatečný přísun vody a jídla a nezapomeňte pejskovi přibalit jeho oblíbené pamlsky a hračky, které ho zabaví. Promyslete také vhodné cestovní pojištění, které můžete vyřídit také online.

 bezpecne-cestovani-se-psem

Zážitky a aktivity pro psa: parky, pláže, výlety

Při plánování cesty se také podívejte, jaké jsou v cílové destinaci možnosti zážitků a aktivit pro Vašeho pejska. Zjistěte, jestli jsou v okolí psí parky, pláže nebo jiná místa, kde se může pes volně pohybovat a hrát si. Určitě bude nadšený!

Závěrem Vám přejeme, aby přípravy na cestu s pejskem proběhly bez komplikací a Vy jste si tak s psím parťákem mohli užít spoustu zábavy a krásných chvil!