Jak přepočítat psí roky na lidské

Přepočet psích let na lidská je populární téma mezi majiteli psů, protože nám pomáhá lépe pochopit, v jaké životní fázi se náš pes nachází. Existuje několik způsobů, jak psí roky na lidské přepočítat, a rozumění tomu, jak se počítají psí roky, může být klíčové pro správnou péči o našeho čtyřnohého přítele.

Jak se počítají psí roky

Tradiční metoda přepočtu psích let tvrdila, že jeden psí rok je ekvivalentem sedmi lidských let. Tato metoda však není přesná a nebere v úvahu různé rasy a velikosti psů, které stárnou různými tempy. Dnes veterinární vědci doporučují složitější metody, které lépe odrážejí biologický věk psa.

1 psí rok

Podle moderních výzkumů se první rok života psa může rovnat přibližně 15 lidským rokům. Tento rychlý růst je důvod, proč štěňata rychle dosahují puberty.

Kdy je pes dospělý

Pes je obvykle považován za dospělého ve věku dvou let, což by odpovídalo přibližně 24 lidským rokům. Po dosažení dvou let se rychlost stárnutí zpomalí, a každý další psí rok se pak může rovnat přibližně čtyřem až pěti lidským letům, v závislosti na velikosti a zdravotním stavu psa.

Přepočet psích let

Pokud hledáte snadný způsob, jak psí roky na lidské přepočítat, můžete využít online psí roky na lidské kalkulačka. Tyto nástroje obvykle požadují, abyste zadali věk psa a jeho velikost, a pak vám poskytnou odhad odpovídajícího lidského věku.

Psí léta na lidské

Přepočet psích let na lidské nám umožňuje lépe porozumět potřebám našich psů v různých fázích jejich života. S tímto poznáním můžeme lépe plánovat jejich stravu, cvičení a lékařskou péči, aby byli zdraví a šťastní po mnoho let.

Psí věk

Lidský věk

velká psí plemena

střední psí plemena

malá psí plemena

1

16 16

16

2

23 21

20

3

30 26

24

4

37 31

28

5

44 37

32

6 51 43

36