5 důvodů, proč váš pes potřebuje obleček (a ne, není to jen o módě)

Znáte to – venku je sychravo, fouká vítr, a váš čtyřnohý parťák stojí před dveřmi s pohledem, který říká „Musím opravdu ven?“ Možná vás už napadlo, jestli by obleček něco změnil. Není to jen o vzhledu. Obleček totiž může psovi zajistit pohodlí, ochranu a někdy i zábavný den, i když venku není zrovna slunečno.

Pojďme se podívat na to, proč má smysl obléknout psa, a co z toho může mít nejen on, ale i vy.

1. Ochrana před chladem a deštěm

Představte si, že jdete ven v mrazivém zimním dni jen v tričku. Příjemné? Asi ne. Pro mnoho psů je zima podobně nepříjemná. Některá plemena sice mají hustou srst, ale menší nebo krátkosrstí psi jsou často citlivější na chlad. Když mu obléknete lehký kabátek nebo svetr, můžete zajistit, že jeho procházky budou i v zimě radostné. Už žádné třesení u dveří ani rychlé návraty zpět domů.

Vzpomínáte na to, když jste jako dítě dostali novou bundu a najednou jste se na zimu těšili? Váš pes na tom může být stejně – nový obleček může proměnit nevlídné počasí v malou radost.

clanek_Lira

2. Prevence zdravotních problémů

Na první pohled to nemusí být patrné, ale pes, který často prochladne, může začít trpět zdravotními problémy, jako je zánět kloubů nebo nachlazení. Možná si teď říkáte, že to není problém vašeho psa, protože je odolný. Ale co když se jednou vrátí domů s bolavými klouby po procházce v dešti? Obleček může fungovat jako štít, který snižuje riziko těchto problémů. A vy přitom nemusíte pokaždé přemýšlet, jestli venku prší nebo fouká.

Někdy stačí, aby váš pes měl na sobě něco, co ho ochrání před vlhkostí, a vy si můžete být jistí, že jeho zdraví zůstane v pořádku i po těch nejdelších procházkách.

3. Ochrana před špínou a nečistotami

Vraťme se do jiného známého scénáře – právě jste vyšli na procházku a váš pes si najde tu největší a nejmokřejší louži. Štěstí pro něj, ale pro vás to znamená mokré koberce a hodiny čištění. S oblečkem máte šanci, že se část této špíny zachytí právě na něm, a ne na vašem psovi.

Vzpomínáte si na ten pocit, když jste si poprvé koupili nové boty do deště a skákali s nimi po kalužích bez obav z mokrých ponožek? Pro vašeho psa může být obleček podobným zážitkem. A pro vás méně práce s čištěním po každé procházce.

clanek_male-psy-2

4. Bezpečnost na prvním místě

Procházíte se po šeru, váš pes volně pobíhá po parku. Najednou ztrácíte přehled, kde je. Reflexní prvky na oblečcích nebo zářivější barvy jsou skvělým řešením, jak si psa udržet na očích, zejména ve tmě nebo za zhoršené viditelnosti.

Možná jste někdy zažili ten nepříjemný moment, kdy se vám na procházce pes na chvíli ztratil z dohledu. S reflexní bundou to už nehrozí. Budete ho mít pod kontrolou, i když se rozhodne běhat po parku v podvečerní mlze.

5. Pohodlí a klid pro starší psy

Když váš pes stárne, může začít být citlivější na počasí, zvláště pokud má problémy s klouby nebo pohybem. V tomto případě obleček může přinést úlevu a pohodlí. Například starší pes, který už má artritidu, se může cítit v teplém kabátku mnohem lépe. A vy budete mít klid, že ho chráníte před nepřízní počasí, která by mohla jeho stav zhoršit.

Je to jako když si sami vezmete něco teplého, abyste se cítili lépe, když vás bolí záda nebo kolena. Váš pes může zažít totéž, a díky tomu bude mít z procházek zase radost.

Takže, proč vlastně oblékáme naše psy? Není to o tom, aby vypadali stylově (i když to může být fajn bonus). Jde o jejich zdraví, pohodlí a vaši společnou pohodu. Až příště půjdete ven a váš pes na vás vrhne ten známý pohled „Je mi fakt zima“, budete mít v rukávu řešení.

clanek_velke-psy-2