Jak pečovat o svého mazlíčka v zimním počasí?

Stejně jako my - lidé, mohou naši pejsci v zimě prochladnout. Naštěstí existuje spousta preventivních opatření, které můžeme udělat, abychom ochránili zdraví svého pejska v chladném počasí. Hlavním problémem, bývá mylná domněnka, že psi mají "kožichy" tak jsou dobře izolováni a nepociťují chlad. Je však důležité si uvědomit, že existuje mnoho faktorů ovlivňující to, jak pejsek reaguje na extrémní počasí. Každý chovatel by měl věnovat pozornost svému mazlíčkovi, zaměřit se na jeho reakce při venkovním pobytu a v případě potřeby mu poskytnout další teplo. Nejvíce náchylní na prochladnutí jsou štěňata, starší pejsci a velmi malá plemena. Jak tedy pečovat o svého mazlíčka v chladném počasí a čemu věnovat pozornost?

1. Počasí - zjistit si, zda není příliš chladno na procházku

Nejjednodušší způsob jak pejsky chránit v zimě je zjistit si vše o počasí. Naučit se, kdy je příliš chladno na procházku.  To znamená zjistit si, jaká je venkovní teplota s faktorem chladu větru a vědět, zda se neočekávají další vážné podmínky - například sněžení.  Při teplotě - 6 °C je příliš chladno na to, aby se s pejskem chodilo na delší procházky. Nad - 6 °C může být i tak chladno, ale záleží na více faktorech: ledové, větrné podmínky, ale i pokud je Váš miláček velmi mladý, starý nebo má oslabený imunitní systém.  Je tedy důležité, aby procházky byly krátké a Váš miláček zůstal v teple po celou dobu.

2. Investujte do zimní bundy nebo svetru určeného pro pejsky

Bezsrstá plemena by měla vždy nosit zimní oblečení v chladném počasí. Krátkosrstá a malá plemena by měla také vždy nosit bundu nebo svetr, který jim pomůže se zahřátím kožíšku během zimy.  Také byste měli zvážit zimní oblečení i pro pejsky, kteří jsou starší, příliš mladí nebo mají oslabený imunitní systém.

452 (kopie)

3. Chraňte tlapky Vašeho miláčka

Zde se více zaměříme spíše na zajištění bezpečí při venkovním pobytu v chladném počasí. Když přijde zima, často to znamená, že jsou chodníky ošetřeny proti námrazám, abychom nepřišli k úrazu. Toto ošetření - posolení si pejsek může přenést na tlapky a sůl si olízat. Dalším nebezpečím mohou být ostré kousky ledu nebo předměty ukryté pod sněhem. Nejlepším řešením je zakoupení ochranného vosku na tlapky nebo balzámu pro pejsky. Při jeho používání je důležité tlapičky po každém návratu z procházky očistit.

4. Nenechávejte své pejsky spát venku

Pejsek by nikdy neměl být nucen spát venku. Psi jsou společenská stvoření, která chtějí být blízko své rodiny. Izolací a bytí "vnějším psem" je spíše mučíte. Obzvlášť důležité je, aby pejsek spal uvnitř v zimních měsících a byl tak chráněn před chladem. Pes může prochladnout i případě, pokud má zateplený venkovní přístřešek. Nejlepším řešením je tedy pozvat pejska dovnitř.

5. Omezte venkovní dovádění

Někteří pejsci přímo zbožňují venkovní dovádění ve sněhu. Stejně jako malé děti, i pejsci mohou zapomenout na to, že je jim zima při zimních radovánkách.  Je tedy na Vás sledovat Vašeho pejska při hře a ujistit se, že není venku příliš dlouho.  Dle veterinářů je ideální délka dovádění venku, při vhodném počasí, 30 minut. K zahřátí mazlíčků doporučujeme například oblíbené frisbee

english-beagle-with-a-girl-playing-in-the-winter-f-2021-12-11-00-23-58-utc

6. Vhodné umístění pelíšku

Psí pelíšek by neměl být v místech, kde dochází k průvanu. Nevhodné místo je například u dveří s velkými mezerami pod nimi. Pro zvýšení komfortu můžete pelechy vystlat heboučkou a hřejivou dekou

7. Venkovní pobyt je nejlepší při slunečném počasí

Nejteplejší denní teploty jsou ve chvílích, kdy svítí sluníčko. Proto je dobré, vybírat si na procházky nebo hraní venku slunečné počasí. V případě tmy by měl být pejskův pobyt krátký a jeho kožíšek by měl být dobře chráněný před zimou.

8. Odstraňte přebytečný led a sníh v okolí svého domu

Led a sníh se může dostat mezi polštářky tlapek a způsobit pejskovi zbytečný chlad. Odstraněním přebytečného ledu a sněhu zabráníte nejen přílišnému ochlazení tlapek, ale i nehodám.

dog-paws-in-the-snow-2021-12-06-17-53-01-utc

9. NIKDY nenechávejte svého mazlíčka v autě

Toto pravidlo platí i v případech, kdy si pouze odskočíte do obchodu na pouhých 5 minut a Váš husky je zabalený v několika vrstev zimního oblečení. Pravidlo platí ve všech ročních obdobích! Vašemu pejskovi bude vždy nejlépe doma. Při regulované teplotě,  kde bude mít přístup k jídlu, pití a pohodlnému nábytku. Pokud se i tak rozhodnete přepravovat mazlíčka v autě, zvolte vždy spolehlivou autosedačku nebo bezpečnostní pás určený pro psy. 

10. Udržujte svého miláčka v suchu

Pokud chodíte s pejskem na sníh nebo na led, vždy se ujistěte, že máte psí ručník. Čím déle je psí srst vlhká, tím větší je riziko prochladnutí. Vlhká srst může také způsobit vysoušení kůže. Také její podráždění při oblíbené psí činnosti - válení, což může způsobit sůl sloužící k ochraně chodníků. V takovém případě můžete svého miláčka po návratu domů osprchovat. Účinně zbavit špíny a zanechat nadýchnou srst dovednou šampony pro psy. Vybírat lze i podle typu srsti. 

a-small-dog-after-taking-a-bath-sits-wrapped-in-a-2021-12-08-19-51-16-utc

11. V případě potřeby zajistěte více potravy pro pejska

Je vhodné poskytnout pejskovi více jídla v případě, kdy Váš pejsek tráví čas dováděním ve sněhu nebo je u Vás doma chladněji. Extra kalorie napomáhají ke zvýšení tělesné teploty.

12. Podělte se o svoji postel s Vaším miláčkem

Zima je tím nejvhodnějším časem k tulení. Dělením své postele s pejskem je dle výzkumu i příznivé pro Vaše zdraví. Spaní s pejskem snižuje deprese, zlepšuje celkový pocit pohody, snižuje úzkost. Napomáhá snižovat vysoký krevní tlak a zvyšuje uvolňování serotoninu.

13. Žádné plavání!

Vyhněte se rybníkům, jezerům i potokům. Pejskům milující vodu, ji dopřejte pouze uvnitř v teple. V případě zvlhnutí venku při chladném počasí se jim můžou na srsti objevit dokonce i rampouchy. Nemluvě o nebezpečí číhajícím v částečně ledových jezer, kde Váš pejsek může spadnout a prochladnout.

14. Bez vodítka ani krok!

I když je Váš pejsek skvěle vytrénovaný a poslechne Vás na slovo, nikdy jej nenechávejte pobíhat bez vodítka v zimě.  Pasti a nástrahy mohou být ukryté kdekoliv pod sněhem. Také tímto způsobem chráníte miláčka i před uklouznutím.  Udržování pejska na vodítku má tu výhodu, že můžete stále kontrolovat jeho pohyb a zároveň jej i chránit. Pokud mu i přesto chcete dopřát více svobody, stačí si pořídit delší vodítko.

beautiful-dog-sits-on-snowy-road-on-leash-2021-08-30-06-50-19-utc