Jak správně vybrat obleček pro psa: Kompletní průvodce

Proč je důležité správně vybrat oblečení pro psa

Představte si, že jdete ven v nepadnoucí bundě – možná je příliš těsná nebo vás škrtí na ramenou. To samé může zažít i váš pes, pokud pro něj nevyberete obleček správné velikosti. Správný výběr oblečení je klíčový nejen pro pohodlí, ale i pro ochranu psa před počasím. Ať už jde o déšť, zimu nebo sníh, materiál a styl oblečku mohou ovlivnit, jak se bude váš pes cítit venku. Proto je důležité vybírat pečlivě.

Typy oblečků pro psy

Při výběru oblečku je důležité zvážit, v jakých podmínkách ho bude váš pes nosit. Oblečky se liší podle funkce a materiálu. Zde jsou tři hlavní kategorie:

  • Bundy: Vhodné pro chladné nebo deštivé dny. Zajistí teplo a ochranu před vlhkostí.
  • Pláštěnky: Lehká a nepromokavá vrstva, která chrání před deštěm, ale není tak teplá jako bunda.
  • Mikiny/svetry: Skvělé na chladnější, ale suché dny, kdy není potřeba nepromokavý materiál.

clanek_adon

Svetr vs. funkční materiál: Co vybrat?

Pokud řešíte, zda zvolit svetr nebo funkční materiál, zamyslete se nad potřebami svého psa. Svetr je ideální na sušší dny, kdy je hlavním cílem zahřátí. Funguje dobře pro kratší venčení. Na druhou stranu funkční materiály, jako nepromokavé bundy, jsou vhodné pro dny, kdy hrozí déšť nebo sníh. Tyto materiály nejen zahřejí, ale také ochrání psa před vlhkostí.

Jak správně změřit psa

Pro výběr správné velikosti oblečku je zásadní změřit psa přesně. Potřebujete znát délku zad a obvod hrudníku. Zde je jednoduchý návod:

  • Délka zad: Měří se od kohoutku (začátek krku u těla) po kořen ocasu.
  • Obvod hrudníku: Měří se hned za předními tlapkami okolo hrudníku.

Pro co nejpřesnější výsledky použijte krejčovský metr a měřte psa v klidu.

clanek_dlouha-zada

Materiály: Odolnost a pohodlí

Při výběru oblečku pro psa nezapomeňte zohlednit materiály. Hledejte materiály, které jsou nejen pohodlné, ale také odolné. Například pláštěnky by měly být voděodolné, ale zároveň prodyšné, aby pes zůstal v suchu, ale nepřehřál se. Naopak, mikiny by měly být z materiálů, které zajistí teplo a pohodlí, aniž by psa omezovaly v pohybu.

Tipy pro komfortní nošení

Ne každý pes je nadšený z oblékání. Pokud váš pes patří mezi ty, kteří se oblečení brání, zkuste následující tipy:

  • Začněte postupně: Zvykejte psa na obleček doma, než s ním vyrazíte ven. Krátké chvíle nošení pomohou psovi přivyknout.
  • Odměňujte: Každé obléknutí spojte s pamlskem nebo hrou, aby si pes vytvořil pozitivní asociaci.
  • Zvolte správnou velikost: Obleček by měl být pohodlný a neměl by psa nikde škrtit.

Závěr: Jak správná volba oblečku přispívá k zdraví psa

Správně vybraný obleček nejen, že vašemu psovi zajistí pohodlí, ale také ochrání jeho zdraví před nepříznivým počasím. Ať už jde o déšť, sníh nebo chlad, pes se bude cítit lépe, pokud bude chráněn. Vybrat správný obleček znamená myslet nejen na styl, ale hlavně na zdraví a pohodu vašeho psa.

clanek_siroky-hrudnik