RECEPT: Tyčinky pro psy
Chcete vidět, jak se bude tvářit váš pes, když ucítí z trouby vůni domácích pamlsků? Jednoduše to vyzkoušejte. Domácí pečení pro psy má jednu velkou výhodu. Přesně víte, co jste do pamlsků dali anebo nedali. V domácích pamlscích nejsou žádné chemické přísady, barviva, přidaný cukr nebo sůl. Upečte psovi jednoduché domácí pamlsky.
Na tento recept použijete cuketu, kterých je teď všude spoustu, kvalitní mouku a maso. Tyčinky obsahují celozrnnou pšeničnou mouku a vločky, proto jsou vhodné pro psy, kteří nejsou citliví nebo alergičtí na obiloviny a lepek. Pokud vás zajímají bezlepkové recepty a recepty úplně bez mouky nebo hledáte recept na jednoduchý dort, koukněte na stránky www.psikeksik.cz.
Než začnete s přípravou tyčinek, nachystejte si hrneček, kterým si jednotlivé ingredience odměříte.
Pro výrobu tyčinek použijete:
- 1 hrneček najemno nastrouhané cukety
- 1 hrneček mletého masa
- 2 hrnečky celozrnné mouky
- 1 hrneček pohankové mouky
- 1 hrneček ovesných vloček
- ½ hrnečku vody
- 1 kávovou lžičku mletých lněných semínek
- ½ lžičky oregana
Cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a promíchejte s mletým masem a vodou. Přidejte ostatní ingredience a rukou vypracujte tužší bochánek těsta.
Pokud nemáte mletá lněná semínka, můžete použít lněná semínka rozdrcená v hmoždíři. Pohankovou mouku můžete nahradit jinou moukou, připravíte tak ale tyčinky o porci vitamínů, minerálů a rutinu, které pohanková mouka obsahuje.
Těsto rukama rozmačkejte na plech vyložený pečicím papírem v tloušťce 0,5cm. Povrch těsta můžete posypat ještě dalšími lněnými semínky, která rukou zatlačíte do povrchu těsta. Pak nožem nakrájejte těsto na tyčinky. Pokud chcete zabavit děti, můžete je nechat z těsta vyválet v dlaních „žížaly“ (půjde jim to snadněji, když jim pomoučíte ruce).
Plech dejte péct na 25 minut do trouby rozehřáté na 190 stupňů. Po vyndání z trouby nechte chvíli vychladnout a nalámejte upečenou placku ve směru řezů na tyčinky. Až pamlsky úplně zchladnou, můžete je nabídnout vašemu pejskovi. Tyčinky uchovávejte za přístupu vzduchu v suchu – zůstanou tak křupavé a vydrží vám určitě minimálně dva týdny.